Tips Kemaskini Jawatan Kosong SPA dengan Betul

28
68222

Tips Kemaskini Jawatan Kosong SPA dengan Betul | Banyak komen-komen yang admin baca katanya mereka telah memohon melebihi daripada 15 tahun tapi tidak pernah mendapat response sama ada dia memang tidak ada rezeki untuk berkerja dalam sektor awam atau dia melakukan kesalahan kami sendiri tidak tahu apa yang penting pastikan semasa memohon anda tidak melakukan sebarang kesalahan yang boleh menyebabkan permohonan anda ditolak, Berikut kami berikan tips dan cara yang tepat bagaimana untuk anda membuat permohon, kemaskini dengan betul.

Tips Kemaskini Jawatan Kosong SPA dengan Betul

Pastikan Maklumat Anda Tepat dan Lengkap

  1. Pastikan semua maklumat diri anda yang diminta diisi dengan baik dan disimpan selepas membuat sebarang perubahan.
  2. Masukkan semua peringkat tahap pendidikan yang anda ada pmr/spm/diploma/ijazah dan sebagainya dan pastikan kelayakan anda diiktiraf oleh https://app.mohe.gov.my/iktiraf/index.php?pg=1 .
  3. Harus diingatkan Pemegang Diploma dibenarkan untuk memohon jawatan bertaraf SPM/DIPLOMA manakala Pemegang Ijazah boleh memohon jawatan bertaraf Diploma/Ijazah.

Pastikan Maklumat Anda Benar dan Betul

masalah-spa

Tiada Urusan Pengambilan Pada Masa ini adalah salah satu masalah yang paling banyak orang terima dan sebenarnya cara untuk menghilangkan masalah ini dan memberikan SPA menunjukkan result permohonan terkini anda, Anda hanya perlu Delete semua permohonan yang telah anda buat sebelum ini yang telah melebihi tempoh 1 tahun dan masukkan kembali jawatan-jawatan terkini yang ditawarkan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam.

jawatan-kosong-spa

Selepas anda remove semua jawatan-jawatan yang anda mohon yang telah melebihi 1 tahun dan telah masukkan jawatan yang terkini ditawarkan pastikan anda klik pada pengakuan pemohon dan membuat pengesahan permohonan.

Anda boleh membuat 15 permohonan bagi setiap tempoh 1 tahun dan pastikan anda tidak memohon melebih 15 jawatan.

Tidak Menepati syarat Pelantikan Jawatan

Masalah ini adalah berpunca daripada jawatan yang anda pohon tidak sesuai dengan kelayakan anda, Pastikan anda boleh baca syarat-syarat penuh pelantikan jawatan yang anda mohon disini

SHARE

28 COMMENTS

  1. boleh admin tunjuk kan cara untuk remove/delete jawatan yang tidak sesuai dan berkaitan dengan pilihan kita walaupon permohonan tersebut belum melebihi setahun.

  2. macam mana kita nak tahu ada masalah dengan permohonan sebab semua maklumat dah lengkap. tetapi masih juga beritahu tiada urusan pengambilan pada masa kini. banyak kali sudah update semua permohonan.saya pemegang diploma di politeknik mukah sarawak. adakah disebabkan cgpa yg kurang menarik ke?

  3. Hii, dulu saya isi SPA tetapi saya tidak berapa faham apa peringkat yang dimaksudkan jadi sya biarkan kosong . Tetapi disitu dibagitahu wajib diisi . Tapi bila sya click bahagian peringkat untuk kputusan peperiksaan tidak dapat pulak .boleh saya tahu apa sya patut buat?

  4. Saya dah cuba delete smua jawatan yg dipohon…. dah dh megemaskini jawatan baru yg ada iklan jawatan kosong….tapi still keluar (tiada urusan pegambilan pada masa kini) dan satu lg (tidak melepasi syart kelayakan) sedangkan tu jwatan tuk separa….tlong dah buntu dgn sistem online ni

  5. Saya dah delete semua jawatan yang sebelum ini dan memohon jawatan baru. Tapi jawatan yang baru dimohon juga ada ditulis tiada urusan pengambilan. ? boleh terangkan sebap kenapa.

  6. Klau subjek math dapat gred D je memang takda kelayakan utk memohon semua jawatan ke? Sebab smua jawatan yg dipohon menunjukkan tidak melepasi syarat..

  7. Macammana nak delete jawatan yg dipohon sebelum ini?kerana bila saya dh remove ..jawatan yg lama masih didalam permohonan… Di bahagian.. Dimana kita bole nampak result..spt: tiada urusan pengambilan,tidak menepati .. Jwtan lama masih disitu..

  8. salam.saya sudah baca mengenai “Tidak menepati syarat yang ditetapkan oleh SPA “.untuk pengetahuan,
    saya memohon jawatan pembantu hal ehwal islam s19,dari lepas keputusan spm keluar pada tahun 2006 sehingga sekaran masih tidak ada panggilan temuduga,walhal subjek pendidikan al quran & as sunnah saya dpt 5C dan subjek pendidikan syariah islamiah saya dapat 4B bahasa arab pula lulus.tetapi mengapa jawapan yang diterima selalu hampa,iaitu tidak melepasi syaratyang ditetapkan oleh spa.Tolonglah jelaskan mengapa hal ini terjadi.saya benar benar memerlukan pekerjaan yang boleh menjamin masa depan saya…

  9. saya sudah update SPA saya tetapi sampai sekarang tiada urusan pengambilan. saya juga merupakan fresh graduate dan batch pertama dari Politeknik METrO Betong Sarawak dalam bidang Pengurusan Pelancongan dan institusi saya tidak dapat dikesan meskipun institusi kami sudah diiktiraf . Ramai lagi yang bakal habis belajar. sekiranya tiada peluang untuk kami bekerja, maka kadar pengangguran akan semakin meningkat. Terima kasih..

  10. salam. macam mana nak remove ya? dah update semua still tulis tiada urusan pengambilan. dan saya xnampak button apa2 untuk remove. mcm mna ya. tq

  11. Admin,
    Tolong bagi info untuk mengisi SPA online ini dalam Youtube untuk lebih mudah orang awam memahami keseluruhan sistem cara mengisi borang sistem online ini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here