Home Kerajaan Tips Kemaskini Jawatan Kosong SPA dengan Betul

Tips Kemaskini Jawatan Kosong SPA dengan Betul

61
97272

Tips Kemaskini Jawatan Kosong SPA dengan Betul | Banyak komen-komen yang admin baca katanya mereka telah memohon melebihi daripada 15 tahun tapi tidak pernah mendapat response sama ada dia memang tidak ada rezeki untuk berkerja dalam sektor awam atau dia melakukan kesalahan kami sendiri tidak tahu apa yang penting pastikan semasa memohon anda tidak melakukan sebarang kesalahan yang boleh menyebabkan permohonan anda ditolak, Berikut kami berikan tips dan cara yang tepat bagaimana untuk anda membuat permohon, kemaskini dengan betul.

Tips Kemaskini Jawatan Kosong SPA dengan Betul

Pastikan Maklumat Anda Tepat dan Lengkap

  1. Pastikan semua maklumat diri anda yang diminta diisi dengan baik dan disimpan selepas membuat sebarang perubahan.
  2. Masukkan semua peringkat tahap pendidikan yang anda ada pmr/spm/diploma/ijazah dan sebagainya dan pastikan kelayakan anda diiktiraf oleh https://app.mohe.gov.my/iktiraf/index.php?pg=1 .
  3. Harus diingatkan Pemegang Diploma dibenarkan untuk memohon jawatan bertaraf SPM/DIPLOMA manakala Pemegang Ijazah boleh memohon jawatan bertaraf Diploma/Ijazah.

Pastikan Maklumat Anda Benar dan Betul

masalah-spa

Tiada Urusan Pengambilan Pada Masa ini adalah salah satu masalah yang paling banyak orang terima dan sebenarnya cara untuk menghilangkan masalah ini dan memberikan SPA menunjukkan result permohonan terkini anda, Anda hanya perlu Delete semua permohonan yang telah anda buat sebelum ini yang telah melebihi tempoh 1 tahun dan masukkan kembali jawatan-jawatan terkini yang ditawarkan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam.

jawatan-kosong-spa

Selepas anda remove semua jawatan-jawatan yang anda mohon yang telah melebihi 1 tahun dan telah masukkan jawatan yang terkini ditawarkan pastikan anda klik pada pengakuan pemohon dan membuat pengesahan permohonan.

Anda boleh membuat 15 permohonan bagi setiap tempoh 1 tahun dan pastikan anda tidak memohon melebih 15 jawatan.

Tidak Menepati syarat Pelantikan Jawatan

Masalah ini adalah berpunca daripada jawatan yang anda pohon tidak sesuai dengan kelayakan anda, Pastikan anda boleh baca syarat-syarat penuh pelantikan jawatan yang anda mohon disini

61 COMMENTS

  1. boleh admin tunjuk kan cara untuk remove/delete jawatan yang tidak sesuai dan berkaitan dengan pilihan kita walaupon permohonan tersebut belum melebihi setahun.

  2. macam mana kita nak tahu ada masalah dengan permohonan sebab semua maklumat dah lengkap. tetapi masih juga beritahu tiada urusan pengambilan pada masa kini. banyak kali sudah update semua permohonan.saya pemegang diploma di politeknik mukah sarawak. adakah disebabkan cgpa yg kurang menarik ke?

  3. Hii, dulu saya isi SPA tetapi saya tidak berapa faham apa peringkat yang dimaksudkan jadi sya biarkan kosong . Tetapi disitu dibagitahu wajib diisi . Tapi bila sya click bahagian peringkat untuk kputusan peperiksaan tidak dapat pulak .boleh saya tahu apa sya patut buat?

  4. Saya dah cuba delete smua jawatan yg dipohon…. dah dh megemaskini jawatan baru yg ada iklan jawatan kosong….tapi still keluar (tiada urusan pegambilan pada masa kini) dan satu lg (tidak melepasi syart kelayakan) sedangkan tu jwatan tuk separa….tlong dah buntu dgn sistem online ni

  5. Saya dah delete semua jawatan yang sebelum ini dan memohon jawatan baru. Tapi jawatan yang baru dimohon juga ada ditulis tiada urusan pengambilan. ? boleh terangkan sebap kenapa.

  6. Klau subjek math dapat gred D je memang takda kelayakan utk memohon semua jawatan ke? Sebab smua jawatan yg dipohon menunjukkan tidak melepasi syarat..

  7. Macammana nak delete jawatan yg dipohon sebelum ini?kerana bila saya dh remove ..jawatan yg lama masih didalam permohonan… Di bahagian.. Dimana kita bole nampak result..spt: tiada urusan pengambilan,tidak menepati .. Jwtan lama masih disitu..

  8. salam.saya sudah baca mengenai “Tidak menepati syarat yang ditetapkan oleh SPA “.untuk pengetahuan,
    saya memohon jawatan pembantu hal ehwal islam s19,dari lepas keputusan spm keluar pada tahun 2006 sehingga sekaran masih tidak ada panggilan temuduga,walhal subjek pendidikan al quran & as sunnah saya dpt 5C dan subjek pendidikan syariah islamiah saya dapat 4B bahasa arab pula lulus.tetapi mengapa jawapan yang diterima selalu hampa,iaitu tidak melepasi syaratyang ditetapkan oleh spa.Tolonglah jelaskan mengapa hal ini terjadi.saya benar benar memerlukan pekerjaan yang boleh menjamin masa depan saya…

  9. saya sudah update SPA saya tetapi sampai sekarang tiada urusan pengambilan. saya juga merupakan fresh graduate dan batch pertama dari Politeknik METrO Betong Sarawak dalam bidang Pengurusan Pelancongan dan institusi saya tidak dapat dikesan meskipun institusi kami sudah diiktiraf . Ramai lagi yang bakal habis belajar. sekiranya tiada peluang untuk kami bekerja, maka kadar pengangguran akan semakin meningkat. Terima kasih..

  10. salam. macam mana nak remove ya? dah update semua still tulis tiada urusan pengambilan. dan saya xnampak button apa2 untuk remove. mcm mna ya. tq

  11. Admin,
    Tolong bagi info untuk mengisi SPA online ini dalam Youtube untuk lebih mudah orang awam memahami keseluruhan sistem cara mengisi borang sistem online ini.

  12. sudah isi semua…
    bila klik bahagian “PENGESAHAN” kluar pula notification “JAWATAN YANG DIPOHON TIDAK SAMA” padahal sama, sudah try semak semula semua sama. tapi tetapi keluar notify yg sama.
    agak2 kenapa tu aa?

  13. assalam admin. sya nak tanya sikit. mcm mana nak edit keputusan spm ya. sya exam spm tahun 2010. sekarang ni sya silap isi. dah cuba padam, tapi asal pilih ja tahun sya ambik spm (2010), automatik keputusan yg sya perna simpan ada semula. harap admin boleh tolong. terima kasih.

  14. Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya nak tanya. Boleh ke kite mohon semula jawatan y kite pernah pergi membuat pemeriksaan y telah gagal?. .

  15. kenapa kalau saya dh kemaskini .. ttp xkluar jugak prmohonan yg saya baru buat… lepastu mcm mana nak reset prmohonan lama . n mohon baru… admin plis teach me ..

  16. salam,

    admin selain dia tulis (TIADA URUSAN PENGAMBILAN PADA MASA INI)

    apa maksud kalau dia tulis (TIDAK MELEPASI TAPISAN SEMASA YANG DITETAPKAN OLEH KEMENTERIAN /JABATAN .CONTOH : BIDANG . PENGKUKUSAN/CGPA/LOKALITI/PATAPELAJARAN STPM/STAM/SPM/PMR.)

    ?Saya tak faham apa maksudnya?ada tulis tarikh(tarikh da luput) dan no urusan …. sedangkan saya tak pernah dapat surat atau apa apa …. :'( nak sangat masuk spa… harap admin membantu

  17. salam admin,

    selain dia tulis ‘tiada urusan pengambilan pada masa kini’
    dia ada tulis ( tidak melepasi tapisan semasa bla bla bla ada no urusan dan tarikh da lepas ….. maksudnya apa admin? sedangkan saya tak ada dapat any surat atau apa … :'( tu maksud apa admin tolong nak sangat masuk spa …..

  18. Hai admin, apakah maksud status permohonan adalah draf? adakah terdapat maklumat yang tidak lengkap atau saya perlu menunggu kerana saya pasti maklumat diri saya lengkap? pendapat admin, maklumat apakah yg perlu lengkap? kerana saya telah mengemaskini maklumat akademik tetapi masih draf

  19. Saya dah cek bilangan permohonan bagi setiap jawatan spa. Jawatan kosong just 30 tapi bilangan pemohon mencecah 100000 dan bilangan calon simpanan lebih kurang 100 orang so memang susah dapat tempat dalam spa ni., Hahaha bersabar lak kawanku, aku pun dah banyak tulis tidak melepasi tapisan sedangkan syarat dah cukup., Jikalau semua orang mendapat gaji bulan x kira swasta atau kerajaan taklah menganggur macam ni..

  20. Saya dah check ada jawatan yang dipohon tidak melepasi tapisan. (Pembantu Pembangunan Masyarakat )
    Tarikh tutup urusan 7.11.2018. Saya dapati jawatan ini dibuka semula. Soalan saya ialah boleh tak saya mohon semula jawatan ini walaupun tarikh urusan ini masih belum lagi 1 tahun? mohon admit bantu.

  21. assalam admin. sya nak tanya sikit. mcm mana nak edit keputusan spm ya. sya exam spm tahun 2010. sekarang ni sya silap isi. dah cuba padam, tapi asal pilih ja tahun sya ambik spm (2010), automatik keputusan yg sya perna simpan ada semula. harap admin boleh tolong. tq.

  22. Salam admin. Saya nak tanyaa kalau untuk tapisan bila kita tak lepas, perlu ke kita kemas kini? Atau biar smpai tempoh tuh hbis? Bukan apa, saya takot bila kemas kini, semuaa date tuh akan berubah. Jdi jawatan lain yg saya apply turut berubah? Tkpe ke?

  23. Soalan saya ialah boleh tak saya mohon semula jawatan baru, walaupun tarikh urusan permohonan yang lepas itu, masih belum lagi 1 tahun? mohon admit bantu.

    • Admin… Saya lupa kata laluan.. Dan nama petama ibu pemohon dan tmpat kelahiran..saya dah tulis maklumat tersebut dgn btul tapi tetap Dia nyatakan Salah….

  24. permohonan atau update di saat akhir, sebelum tarikh tutup permohonan jawatan yang ditawarkan, adakah layak untuk pertimbangan dipanggil temuduga oleh SPA ?

  25. Saya pemegang ijazah dan pernah memohon.. Tapi saya telah mengemaskini dan membuang taraf ijazah saya dan memohon kelayakan diploma dan spm.. Adakah saya tidak akan dipanggil? Kerana saya mendapat tahu bahawa pemegang ijazah tidak akan dipanggil apabila memohon taraf spm. Mohon penjelasan.

  26. admin.. macam klau kita dah isi akademik sampai univesiti tetapi nak mohon jawatan tahap pmr sahaja. sebab xleh padam akademik spm keatas

  27. Admin… Saya lupa kata laluan.. Dan nama petama ibu pemohon dan tmpat kelahiran..saya dah tulis maklumat tersebut dgn btul tapi tetap Dia nyatakan Salah….

  28. nak tanya sapa tahap kelulusan SPM je , dan skrg pembukaan kemasukan bomba , kenapa saya boleh pilih tahap pegawai sahaja ? please tolong saya nak sangat masuk bomba

  29. nak tanya , di SPA saya tahap kelulusan SPM je , dan skrg pembukaan kemasukan bomba , kenapa pilihan yang diberikan kepada saya untuk pilih hanya tahap pegawai sahaja ? padahal kan kalau tahap pegawai memerlukan ijazah .. please tolong saya nak sangat masuk bomba

  30. Kenapa saya tak boleh isi bahagian akademik tu eh? Dekat pengajian tinggi tu? Adui penatlah cari kat mana salah dia tu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.