Friday, August 12, 2022
HomeKerajaanTemuduga Terbuka Tentera Darat Malaysia Siri 186/44 Tahun 2018

Temuduga Terbuka Tentera Darat Malaysia Siri 186/44 Tahun 2018

Gkerjaya Shopee Voucher

Khas untuk pembaca gkerjaya voucher free shipping, cashback dan juga discount setiap kali berbelanja di shopee.

Temuduga Terbuka Tentera Darat Malaysia Siri 186/44 Tahun 2018 | Berita gembira kepada seluruh Belia Malaysia yang berkelayakan dan berminat untuk menyertai Tentera Darat Malaysia anda diperlawa untuk hadir beramai-ramai bagi sesi pemilihan awal di Pusat-pusat pemilihan yang telah ditetapkan seperti berikut:-

Temuduga Terbuka Tentera Darat Malaysia Siri 186/44 Tahun 2018

  1. Perajurit Muda Lelaki dan Wanita

Syarat asas kelayakan

  • Warganegara Malaysia berusia tidak kurang daripada 18 tahun dan tidak melebihi 25 tahun pada tarikh angkat sumpah.
  • Taraf Perkawinan:
    Lelaki : Bujang/Kahwin/ Duda
    Wanita: Bujang
  • Bebas daripada sebarang kes jenayah/dadah dan juwana.
  • Lain-lain syarat pelantikan sila rujuk pada lampiran yang kami telah sediakan dibawah.

Syarat Kelayakan Akademik

  • Mempunyai sekurang-kurangnya SPM dan Lulus subjek bahasa Melayu/English /Matematik/Sains (BIO/FIZIK/KIMIA). Lulus sejarah bagi SPM 2013 keatas.
  • Atau mana-mana kelayakan yang setaraf atau lebih¬† sila rujuk pada lampiran kami telah sediakan dipautan dibawah untuk maklumat lanjut.

Lokasi Temuduga Di Seluruh malaysia

pengambilan tentera darat 1tentera darat 3pengambilan tentera darat 2tentera darat zon sabah dan sarawak

Masa Pendaftaran :

Calon dinasihatkan untuk datang awal pada hari sesi temuduga dan waktu pendaftaran bermula dari : 0800 sehingga 1500

Pakaian:

Lelaki : –
– Baju Kemeja putih berkolar lengan panjang seluar slack dan berkasut dan sarung kaki.
– Rambut dipotong kemas

Wanita: 
– Baju kurang atau kasual dan kasut tertutup

Sila semak maklumat penuh permohonan jawatan di lampiran dibawah:-

Maklumat lengkap permohonan jawatan

RELATED ARTICLES

207 COMMENTS

  1. Hi , nak tnya , ada tak lagi pengambilan tentera darat , fasa ke 2 untuk thun 2018 ni ? tolong bagi info ye . terimaKasih .

  2. Assalamualaikum dan salam sejahtera..
    Ini adalah permohonan saya utk kali ketiga. Saya telah hadir pada sesi pemilihan d kem lokawi Sabah namun gagal sebab saya gagal sejarah. Saya sebenarnya sangat berminat dengan kerjaya tentera ini seperti kedua dua pakcik saya yg berkhidmat dengan tentera. Seboleh bolehnya jangan sampai mereka tahu luahan saya ni.
    Tuan bagi mengikuti juga angkatan tentera ni saya telah daftar kertas spm julai 2018 dan terus juga daftar utk exam November 2018 sekadar untuk lulus sejarah InsyaAllah. Dan sekiranya saya masih juga gagal apakah ada cara lain utk saya dapat menganggotai angkatan tentera ini..mohon pencerahan.
    Terima kasih
    Assalamualaikum

  3. Dalam iklan kata subjek Math wajib lulus . Sy lulus Math tapi bukan kredit lah tapi bila pegi interview, pegawai tu kata Math mesti gred kepujian . Sy x faham la . sesiapa tolong beri pnjelasan sikit. tapi harap2 next interview sy lepas lah .Amen

  4. As salam ank buah baru dpt result spm 2017.berminat nk msuk tentera.trikh bln 1 tu sampai bila cloose nye.msih bolih ke gi interview sekarang.

    • Kami akan inform dari masa ke sama pengambilan terkini jawatan kosong tentera darat di laman sesawang kami, oleh itu jangan lupa untuk likes social media laman sesawang ini supaya anda tidak terlepas mana-mana peluang

  5. Assalamuailaikum .saya spm 2014 tapi sejarah tak lulus yg lain lulus.saya berminat sangt dlm bidang tentera ni dan saya ade skm tahap 2,3 DLM bidang mechatronic layak ke memohon

  6. Saya berminat tapi ketinggian dan berat saya tidak memenuhi syarat dan saya tidak lulus math boleh ke saya terus ke temuduga?

    • boleh .syarat kelayakan umur 18-25 tahun .kalau gagal pemilihan awl ni cuba lg utk akan dtg pula .atau blh bila2 masa shj join wataniah bg yg gagal pemilihan askar tetap

  7. Assalamualaikum.. betul ke kalau tinggi tidak melepasi 162cm, tidak Lulus ujian??
    Harap bagi pencerahan.. Dan betul ke tak temuduga ini tidak memerlukan permohonan Dalam talian??

    • Guna slip peperiksaan SPM .bi,math wajib lulus .sej 2013 ke atas wajib lulus .Gagal pemilihan awal blh cuba pemilihan akn dtg pula

  8. assalamualaikum..sy berusia 21 tahun..lepasan sijil kemahiran mara..sy sudah membuat permohonan kemasukan tentera..tetapi masih dalam proses..17 & 18 haribulan ad buat temuduga tentera..jadi sy boleh ke tak pergi ke temuduga tu wlaupun permohonan sy masih dalam proses?

  9. tinggi 1.63cm ngam2 ja ba lebih 1 inci,boleh la ba kan ? sy ada sijil skm lvl 2, sijil bola sepak peringkat negeri ,spm bm sja lulus(2012).,,pandai berenang ..harap2 dpat la , see you this week Lok Kawi ,KK ,

    • Sijil2 asal dan salinan,ic asal dan salinan,gambar ukuran pasport 1,surat beranak asal dan salinan,salinan ic ibu bapa ,surat pos expres .LULUS BI,MATH diutamakan .gdluck

  10. Minta maaf admin,,saya nak Tanya lagi..SPM tahun 2011..BM,SEJARAH dan SAINS lulus,,tapi BI dan MATH gagal..Boleh ka saya datang interview??
    Semasa datang interview,,perlu ka bawa pakaian sukan??
    Mohon pencerahan….TERIMA KASIH

    • Lelaki semasa dtg interview baju berkolar lengan panjang,slack hitam,kasut bertutup .Perlu LULUS bi,math ….Tp apa salahnya dtg mencuba

  11. Asslamualaikum,saya Noor Azizah Bt Roslan,saya memang berminat dalam bidang tentera.tapi baru habis spm.bleh ke saya aply?

  12. assalam tuan,,syabaru lepasan skolah menengah ,,tengah tunggu result spm jer bulan 3 ni,,boleh ker sya aply ??umur sya thun ni nak msuk 18 tapi lama lagi bulan 4 barulah sya 18 tahun

  13. salam sejahtera, sya ingin tanya kalau bidang kor agama apa kelulusan dia ya sebab saya ada pmr saja dan sijil tahfiz so adakah kor agama perlu spm juga?Trima kasih..

  14. Salam sejahtera,,saya lepasan SPM TAHUN2011..saya lulus subject BM,,SEJARAH dan SAINS,,tapi tak credit..Umur saya 24TAHUN..Boleh ka saya datang Untuk interview??
    Mohon pencerahan..

  15. SPM 2011,subjek kelulusan sy sej gagal Bm sns lulus tapi bukan kredit..so apa sy ble bkhidmat utk negara? sbb tentra darat mmng cita2 sy dri kecil..smpai skrg bharap bkhidmat sbgai tentra darat malaysia.. tlg reply msj sy..tq

  16. Saya nak masuk tentera darat nii ,,, spm 2015 ,,, bm sejarah lulus ,,,, blh limpas kah kalau bginii ?? Bagi pencerahan dluu

  17. Salam saya spm 2016 .nak join.tentera .aya cuma.ade slip SPM.jr.sbb bila.saya pgi ke pejbt sekolah diorang kata sijil SPM.x dikluarkan lagi boleh ke.saya bawak slip ni.jr..tkaseh

  18. Assalamualaikum saya baru habis belajar.SPM tahun 2015.Smua subjek lulus kecuali BI.Saya sambung belajar mengambil kos bisnes.Bolehkah saya jadi tentera?

    No. Tel:
    013-4055284

  19. saya teringin sangat nak masuk tentera darat..subjek yang lulus B.melayu/Sains dan Sejarah sahaja..saya akan buat yang terbaik jika saya terpilih dalam ankatan tentera..in shaa allah..REPLY PLEASE!!!

  20. Sy Lery louis..
    Spm semua lulus kecuali BI.TAPI SY FASIH BERBAHASA ENGLISH..SPM 2012 LAHIR 01.11.95…SILA BERI INFO..0146599625

  21. Assalamualaikumm. Nak tanya,kalau patah tangann. Tapi masih boleh buat kerja berat berat. Boleh tak agak agak

  22. tahun lepas interview gagal sebab ketinggian tak mencukupi..padahal kawan2 yang lain sma tggi dapat pulak..sistem interview kurang memuaskan/kurang baik sebab mengukur bukan mguna mesin pgukur yg automatik..staff sna mgukur guna pembaris..klw pembaris tue condong skit jdi ketinggian kmi rendah dan Gagal.. kasian yang tringin nak ikut..harap klw yg lain interview pastikan kamu mnta staff sna guna pengukur yang sepatutnya bukan mgukur guna pembaris..kyta da hak jua tuk

  23. Sekiranya spm saya gagal…boleh tak saya datang temuduga…sebab saya betul2 minat kerjaya sebagai seorang tentera..

  24. Sy muhd zulhairie berminat tuk jadi tentera sejak kecil lagi. Tapi keputusan spm tak memuaskan. Sy berharap sangat dapat jadi tentera. Umur sy 19 tahun

  25. Assalamualaikum sya cma lulus Bm dgn Sjarh ja Dan sijil plkn ja… Blh x.. Tp sya mnat tentera sgat2… Tpi kputusan sya xbrapa elok… Mcm mna yer

  26. Boleh ke kalau PT3 je…sebab tentera darat ni memang saya minat dari kecil…kalau di beri peluang saya akan jaga sebaik baiknya…

  27. Assalamualaikum tuan..selamat pagi..boleh ke saya nk msuk tentera..sya minat masuk tentera nie..tapi saya lulus hanya BM sahaja..BI kurang memuaskn..apa2 info ya tuan atau nak bagi detail..017-7682249

  28. Saya sangat berminat dalam tentera..saya sdh try memohon tpi ada masalah teknikal…lpas tu saya call no meja teknikal tak dpt….kpd yg sudi tlong bantu..

  29. BLEH KA MSUK HNYA SPM PRSNDIRIAN HNYA SAINS SJA LULUS DAN SY MMPUNYAI SIJIL PLKN .. DAN SY BERMINAT BETUL NAK MSUK TNTRA DARAT ..TLONG REPLY

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments