Spa8 Panduan Permohonan Lengkap Jawatan Kosong Kerajaan

104
175132
Spa8 Panduan Permohonan Lengkap Jawatan Kosong Kerajaan

Spa8 Panduan Permohonan Lengkap Jawatan Kosong Kerajaan | Anda inginkan jawatan kosong kerajaan? Berikut kami berikan kepada anda panduan lengkap untuk membuat permohonan jawatan kosong kerajaan melalui laman sesawang rasmi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam ( SPA8i ).

1. Pendaftaran SPA8

  • Pastikan anda menggunakan Alamat Email anda yang Sah dan boleh digunakan.
  • Pastikan segala maklumat yang diminta adalah lengkap dan betul sila semak dengan teliti sebelum anda menekan butang Daftar
    spa8 panduan permohonan yang betul

Pendaftaran anda boleh buat disini

2. Mengisi borang spa8 dengan Betul dan Lengkap

  • Selepas anda membuat pendaftaran sila pastikan anda mengisi borang spa8 dengan betul dan lengkap.
  • Antara Maklumat yang perlu anda pastikan  mengisinya dengan betul dan tepat adalah :-
    – Maklumat Akademik anda daripada PMR sehingga yang paling tinggi.
    – Maklumat Ko-Kurikulum anda.
    – Maklumat Tambahan seperti bakat yang anda miliki penguasaan anda dalam bahasa lain.
  • Selepas anda memasukkan segala maklumat didalam borang spa8 secara online sila pastikan anda tekan butang simpan sebelum anda pergi kepada peringkat seterusnya.
    Borang Spa8

Untuk Register dan Login bagi mengisi borang spa8 anda boleh buat dipautan ini ( Suruhanjaya perkhidmatan awam (SPA).

3. Membuat Permohonan Jawatan Kosong SPA8

Anda hanya dibenarkan membuat permohonan maksimum 15 Jawatan kosong SPA dan 2 jawatan kosong PDRM sila pastikan anda membuat permohonan jawatan yang anda berkelayakan dan tekan butang Simpan Selepas membuat permohonan.jawatan kosong spa8

Untuk membaca syarat-syarat kelayakan bagi semua jawatan yang anda inginkan anda boleh baca disini.

4. Pengakuan Permohonan

Setiap kali anda kemaskini jawatan kosong yang dipohon sila pastikan anda membuat pengakuan permohonan. Caranya ialah dengan Klik pada pautan Pengakuan Pemohon dan semak kembali jawatan-jawatan yang anda mohon dan pastikan anda tick pada ( Saya setuju ) dan tekan butang simpan.
pengakuan permohonan

5. SPA8i Semakan Permohonan

Untuk melihat semakan jawatan kosong yang telah anda mohon anda boleh lihat pada pautan Semakan Permohonan pada Laman sesawang SPA8.

Selepas anda membuat permohonan jawatan kosong sila pastikan tarikh daftar dan tarikh anda hantar permohonan anda adalah sama.

Spa8i semakan permohonan

Spa8 Persoalan yang selalu ditanya

  1. Status Tiada Urusan pengambilan
  • Ini kerana sepanjang tempoh tarikh daftar permohonan (1 tahun ) tidak ada pengambilan jawatan.
  • Jika anda tidak mahu melihat masalah masalah ini anda hanya perlu padam semua jawatan yang anda mohon sebelum ini dan mohon semula jawatan-jawatan kosong terkini yang ditawarkan oleh pihak SPA8.

2. Tidak melepasi Syarat-syarat Semasa yang ditetapkan Oleh Suruhanjaya

  • Ini bermakna anda tidak melepasi syarat yang telah ditetapkan atau jawatan yang dipohon telah diisi oleh mereka yang lebih berkelayakan daripada anda.

Rumusannya kami berharap dengan  post Spa8 Panduan Permohonan Lengkap Jawatan Kosong Kerajaan ini dapat membantu anda membuat permohonan dengan betul dalam masa yang sama dapat memenuhi cita-cita anda untuk berbakti kepada negara dan bangsa malaysia.

kami juga berharap anda boleh kongsikan post ini kepada semua rakan-rakan anda dan saudara-mara anda yang sedang mencari kerja atau mereka yang inginkan jawatan kosong kerajaan.

Untuk Jawatan Kosong Terkini 2017 anda boleh lihat disini

Sebarang pertanyaan dan persoalan anda boleh tinggalkan diruang komen dibawah.

SHARE

104 COMMENTS

  1. Kalau sy nk kemaskini mklumat akademik dan nak tambah lgi jawatan dlm spa adaka perlu sy buat pengakuan permohonan sy lgi semula??

  2. Nape dh buat bnyak kali tetap xdpat?? Mmg sye ade lupe password.. Bile sye isi utk dpatkn password bru.. Tetap jugak xdpat..

  3. Macam mana nk padam jawatan yang lama kita memohon??? Saya dah pilih jawatan dan simpan,tapi bila buat semakan,status jawatan yang lain yang keluar…mohon pencerahan

    • Just klik je bentuk mcm anak-anak panah di jawatan yang dipohon tu selepas tu update dan mohon semula jawatan yang anda inginkan

      • Maksud saya bila dah pilih semua jawatan yang kita nak,last skali dy akan keluar semakan jawatan,tapi yang keluar 1 jawatan je yang saya xmemohon,yang saya mohon xkeluar…tu sy pelik…

    • Assalam, maaf terlebih dahulu … sebenarnya saya dah lama tak login SPA8 ni dan terlupa MYID dengan password sekali ,last mohon 6 tahun lepas … bila nak buat permohonan baru , dah isi tapi jawapan yang diberikan ‘kad pengenalan anda telah wujud’ … bagaimana cara saya nak reset semua dan buat ID baru ???
      maaf bertanya , harap sangat tuan/puan boleh membantu

  4. saya dah cuba isi banyak kali utk dpt kan password baru tapi masih x blh masuk. sy mmg lupa password. mcm mana nak buat ea ??

  5. “X mencapai tahap kelayakan?”….saya sangat samgsi dengan part ini… Sebab sy sudah mengalami. Di mana…dari segi kelayakan semua…saya lebih tnggi dari beberapa kawan2..tapi mereka smua dapat panggilan dan cuma saya seorang x layak?…hmmm…betul ka tapisan spa ni..

  6. Semakan penghantaran permohonan tidak Ada.. Hanya permohonan resume ja ada..
    Mcmana untuk memperbaiki permohonan saya agar boleh di terima dalam permohonan..???

  7. Saya dah daftrar spa8 ni tp dah nk masuk tahun ke 5,tak pernah dipanggil temuduga atau ujian apa-apa.adakah saya tiada dalam senarai pendaftar?

  8. Saya try update latest akademik saya. Tapi tak boleh. Dia keluar tanda seru. Saya kena update pakai computer ke? Sebab saya try update pakai mobile phone.

  9. Banyak jawatan2 kosong yg memberi peluang kepada bekas2 tentera (skim berhenti awal, bukan yg berpencen) yg ingin memohon kembali jawatan2 kerajaan tetapi ternyata masih lagi tidak melepasi kelayakan katanya padahal semua kriteria2 yg diperlukan cukup….

  10. Assalamualaikum..sekiranya ada jawatan kosong…mohon maklumkan ke email saya.. saya tengah mencari kerja..

  11. Sy xdpt nk aply pmr punya.jawatan yg kluar pun utk ijazah,spm,bkat n separa.PMR sy xda.sy dh call diorg kata klo dh alply utk ijazah n spm dh xboleh aply utk PMR.permasalahn dsni utk jwtn ijazah n spm pun sy xlyk n xcukup syrt.dh lama sy xboleh aply jwtn utk pmr punya.tolong sy plis

    • benda ini tak penting pun tapi kalau awk nak padam awk just delete semua jawatan yang awak dah mohon sebelum ni lepas tu kemaskini ni dan buat permohonan yang baru

  12. MOHON BG PENCERAHAN BAGAIMANA CARA INGIN PADAM JAWATAN YG TIDAK LEPAS SEBELUM2 NI ? SERABUT TENGOK BANYAK2 . MOHON PENCERAHAN . DA CARI TAPI TADA SOLUTION PUN CARA UTK PADAM , TQ

    • benda ini tak penting pun tapi kalau awk nak padam awk just delete semua jawatan yang awak dah mohon sebelum ni lepas tu kemaskini ni dan buat permohonan yang baru

  13. SAYA TIDAK BOLEH MOHON JAWATAN DAN TIDAK BOLEH LOGIN MY ACCOUNT.SAYA HARAP TUAN/PUAN MEMBANTU SAYA NAK LOGIN UNTUK MOHON JAWATAN.

  14. Assalamualaikum saya da banyak kali mohon tapi seringkali mendapat jawaban yang sangat mengecewakan …saya berharap dapatlah sekiranya saya diberi peluang untuk berbakti kepada kerajaan tapi rasanya tiada peluang sebab umur pun makin meningkat… mula mohon umur 18thn selepas spm sekarang da 33tahun lamanya tak pernah sekali pun saya dipanggil temuduga. Saya sangat kecewa dan saya ucapkan terima kasih . Tapi saya redha dengan ketentuanNya inn shaa Allah kalau ada rezeki adalah tu. Semoga kita sentiasa mendapat hidayah daripadaNya Aamiin…

      • Ya betul la tu… terima kasih sebab memberi jawabn yg mcm ni… mcm awk tahu segala2nya ..semoga awak sentiasa dberkati dan drahmati Allah SWT… Aamiin… 😊😊😊 bersyukurlah dengan apa yang kita ada pada hari ini.. kita tidak boleh melawan takdir dan kita pun tidak boleh mengeritik orang sesuka hati… teguran mestilah tidak menyinggung perasaan mana2x pihak…bgsnya klu kita tahu rezeki kta dmna …tp hny Allah sja yg tahu jdi kita sebgi hambanya tidak boleh mentafsir atau membuat sebarang andaian… sya mohon maaf dan assalamualaikum …

        • kami mintak maaf jika jawapan yg kami berikan menyinggung perasaan anda kami pihak gkerjaya tiada niat kami untuk menyinggung mana-mana pihak dan kami doakan kejayaan anda.

    • Nk tnya,dlu msa thn 2011 sy last dpt tmuduga apmm,tp sy xhdr tmudugA tu dsbbkn mslh yg xdpt dielakkan..slps drpd tu hngga skrg thn 2017,mtk kje dlm spa xprnh dpt tmuduGa..adkh dsbbkn sy xhdr dlu nma sy blcklist?mhon percerahan.

    • Permohonan boleh dibuat setiap tahun dan jika anda pengambilan dan anda melepasi tapisan yang telah ditetapkan anda akan dipanggil untuk ditemuduga

  15. salam.. di laman web SPA saya diminta mengisi ruangan pegawai yang sedang berkhidmat (pengalaman bekerja di sektor awam) . jika tak isi, xboleh ke next step. bagaimana jika saya sedang bekerja di sektor swasta dan ingin memohon untuk bekerja di sektor awam. maklumat yang diminta hanya untuk di sektor awam sahaja. apa saya perlu buat?

  16. Me do this application many times…but not get any response..please see my result if can means please call me for an interview
    Im interest in this job..nw me continue my study as Diploma in E-secretary ship at Cosmopoint college sungai petani..if u hv any vacancy for me means please my kind request call me or mail me..tq..

  17. Assalamualaikum..bagi jawatan seperti yang tertera iaitu Pegawai Penjara Gred KA19 (Jabatan Penjara Malaysia), adakah pemohon pemegang:

    a) sijil PT3/PMR
    b) telah menduduki peperiksaan SPM tetapi gagal
    c) telah mengambil BM Julai dan lulus

    layak memohon jawatan ini? Sekian.

  18. Salam, saya nak tanya, macam mana nak mohon jawatan yang betul sedangkan saya selalu update jika ada jawatan terbaru tetapi selalu tidak melepasi syarat.Apa syarat yang dia mahu sebenarnya? sila jelaskan

    • tidak melepasi syarat kadang kala bukan kerana anda tidak melepasi syarat tetapi jawatan yang dimohon terlalu ramai pemohon dan hanya mereka yang terbaik dikalangan terbaik sahaja akan dipilih.

      • Boleh saya tahu pemohon terbaik tu macam mana, sebab saya lihat pemohon yang sama sahaja dapat temuduga pelbagai jawatan, sedangkan saya satu pun takde yang lepas. Saya harap pihak tuan dapat bagi peluang kepada saya yang tak pernah dapat satu pun temuduga sebelum ini.

  19. Saya nk kerja apa apa pon boleh di bidang ni . Tolonglah dh 3-4 kali daftar spa8 . Ni no telifon saya 0173496077

  20. Comment: bagi yang telah melepasi syarat yg ditetapkan.. berapa lama mahu tunggu panggilan untuk ujian fizikal bagi pegawai bomba kb19 dan macam mana mahu semak secara online ?

  21. bagi yang telah melepasi syarat yg ditetapkan.. berapa lama mahu tunggu panggilan untuk ujian fizikal bagi pegawai bomba kb19 dan macam mana mahu semak secara online ?

  22. Dah try dah tapi bila nak log in semula dia kata pass salahhh .. sedangkan pass yang dimasuk tu betull .. sy betul betul memerlukan pekerjaan under kerajaan ….

  23. Saya punya melepasi syarat y ditetapkan,macam mane nak tau sama ada berjaya atau tidak sbb tiada sebarang email, ataupon surat.. kenapa ye? Ke masih ditapis?

  24. Apakah status panggilan temuduga saya jika tarikh saya memohon jawatan tersebut tahun 2013 dan tamat luput 2014.. sekarang dah 2017 … macammana nk kemaskini,..

  25. Salam sejahtera,

    Tarikh tutup urusan :07/08/2017
    No. Urusan : (SMxxxxxxxx)
    Status urusan: penjadualan temuduga,tarikh,masa dan tempat akan dimaklumkan kemudian.

    **Status jwatan yg sya pohon adalah seperti d atas tu..so,maksudnya apa ya?adakah sya akan dipanggil utk iv?tarikh iv suda lepas ka?sbb tarikh tutup urusan 07.08.2017 kan..tp sya xde dapat email utk dtg iv..

  26. Assalammualaikum . sya nak tnye . saya lepasan pelajar kolej vokasional . dan cuma bm sahaja yg setaraf spm . apa yg perlu sya isi lgi ?

  27. saya lepasan matrikulasi adakah saya boleh memohon jwatan setaraf diploma?kenapa saya tak boleh nak isi keputusan matrikulasi?da banyak kali try buat nak isi cgpa matrik tpi tak boleh.

  28. Reply
    Mohd fhairuz bin mustaffa
    Assalamualaikum saya da banyak kali mohon tapi seringkali mendapat jawaban tidak melepasi syarat yang ditetapkan…sy mengharapkan perhatian dan penjelasan yg sewajarnya…

  29. Saya isi SPA ni sudah lama dan berkali kali dalam bidang saya (Jurutera). Tapi semua tidak melepasi syarat. Sampai tidak tahu apa silapnya. Pengalaman kerja swasta sebagai jurutera projek (Petrolium & Pembinaan) bertahun tahun. Saya difahamkan oleh rakan yang menerima panggilan untuk duduki peperiksaan dalam pentadbiran Gred N41 sedangkan beliau dalam jurusan syariah islam. Adakah saya dalam bidang profesional harus minta N41 iaitu bidang pentadbiran yang mana adalah diluar bidang saya baru saya melepasi syarat???..& saya juga difaham antara tidak melepasi syarat adalah disebabkan pointer…saya bagi contoh…ALI mendapat 2.5 dalam bidang pentadbiran dan ABU mendapat 3.0 dalam bidang syariah islam…Jawatan kekosongan adalah Pentadbiran N41..kenapa ALI tidak melepasi syarat dan tidak dipanggil untuk menduduki peperiksaan kekosingan pentadbiran Gred N41sedangkan ABU melepasi syarat dan dipanggil menjawab peperiksaan pentadbiran Gred N41 sedangkan ABU berpengetahuan didalam ilmu syariah islam…HARAP ADA SESIAPA BOLEH MEMBERI PENERANGAN KEPADA SAYA..

    • Contoh…ALI mendapat 2.5 dalam bidang pentadbiran dan ABU mendapat 3.0 dalam bidang syariah islam…Jawatan kekosongan adalah Pentadbiran N41..kenapa ALI tidak melepasi syarat dan tidak dipanggil untuk menduduki peperiksaan kekosongan pentadbiran Gred N41sedangkan ABU melepasi syarat dan dipanggil menjawab peperiksaan pentadbiran Gred N41 sedangkan ABU berpengetahuan didalam ilmu syariah islam…Ini salah satu cth dan banyak lg sebenarnya terlepas pandang mengenai pengkhususan bidang yang sebenarnya yang layak menduduki peperiksaan Gred N41 terutamanya di bidang pentadbiran dan pengurusan..

    • Sebenarnya banyak terlepas pandang mengenai pengkhususan bidang yang sebenarnya yang layak menduduki peperiksaan Gred N41 terutamanya di bidang pentadbiran dan pengurusan..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here