Wednesday, August 17, 2022
HomeKerajaanPengambilan 2018 Pegawai Imegresen Gred K19

Pengambilan 2018 Pegawai Imegresen Gred K19

Gkerjaya Shopee Voucher

Khas untuk pembaca gkerjaya voucher free shipping, cashback dan juga discount setiap kali berbelanja di shopee.

Pengambilan 2018 Pegawai Imegresen Gred K19 | Peluang kerjaya terkini di Jabatan Imigresen Malaysia mereka yang berkelayakan dan berminat untuk mengisi kekosongan jawatan didalam sektor awam diperlawa untuk segera membuat permohonan bagi mengisi kekosongan seperti berikut:-

Pengambilan 2018 Pegawai Imegresen Gred K19

 1. Pegawai Imigresen Gred KP19 (415 Kekosongan)
  Gaji ditawarkan:RM1,360.00 RM4,052.00

Syarat pelantikan jawatan Pegawai Imigresen Gred KP19

 • Calon hendaklah warganegara malaysia berusia tidak kurang daripada 18 tahun pada tarikh tutup permohonan jawatan bagi pengambilan ini iaitu 25 MAC 2018.
 • Mempunyai sekurang-kurangnya SPM dengan kepujian sekurang-kurangnya gred C dalam mata pelajaran Bahasa Melayu atau mana-mana kelayakan yang setaraf dengannya dan diiktiraf oleh kerajaan malaysia.

Syarat-syarat fizikal dan Pancaindera

 • Calon hendaklah mempunyai ketinggian sekurang-kurangnya 1.57m bagi lelaki dan 1.53m bagi wanita tanpa kasut.
 • Memiliki berat badan tidak kurang daripada 48kg bagi lelaki dan 46kg bagi wanita.
 • BMI di antara julat 19 hingga 26.
 • Ukuran dada dalam keadaan biasa sekurang-kurangnya 79sm dan semasa menarik nafas 84sm untuk lelaki sahaja.
 • Lulus ujian penglihatan bagi kedua-dua mata kiri dan kanan dengan ketetapan  V6/9 tanpa menggunakan sebarang alat bantuan cermin mata atau kanta lekap.
 • Tidak buta warna atau cacat pendengaran.
 • Disahkan sihat oleh pengamal perubatan yang berdaftar.

Cara mohon jawatan Jabatan Imigresen Malaysia

 • Semua permohonan hendaklah dibuat secara online dengan menggunakan laman sesawang rasmi suruhanjaya perkhidmatan awam (SPA) yang kami telah sediakan pautannya dibawah.
 • Bagi memastikan permohonan anda diterima dan dinilai sebaiknya oleh majikan sila pastikan anda mengisi segala maklumat yang diminta dengan lengkap dan tepat anda boleh baca Panduan Permohonan Lengkap Jawatan Kosong Kerajaan.

Untuk memohon, sila klik pautan Borang SPA8i di bawah :
Borang Permohonan

RELATED ARTICLES

27 COMMENTS

 1. bagi yg dapat sms drpada SPA tentang jemputan untuk menghadiri ujian fizikal & pancaindra tapi tidak mendapat email. apabila anda log in ke dalam akaun spa anda, anda hanya dapat melihat no siri urusan & kenyataan ‘melepasi syarat yg ditetapkan suruhanjaya’. sila copy & paste link ini pada carian browser anda http://online.spa.gov.my/online/jadual_am_fizikal.php?pemerolehan=SS20180020

  klik pada hasil carian pertama > masukkan no. IC anda > klik cetak untuk print out dokumen tersebut (perlu d bawa pada hari ujian)

 2. salam..kalau pernah menjalani pembedahan dan ade parut di pergelangan tgn adakah melepasi ujian kecergasan fizikal pgawai imigresen?

 3. salam.kalau pernah menjalani pembedahan dan ada parut di pergelangan tangan adakah blh melepasi ujian kecergasan fizikal utk jawatan pegawai imigresen?

 4. sy MUHAMMAD NAZIR BIN RAMLI msj dr SPA “ANDA DIJEMPUT PEMERIKSAAN FIZIKAL PEGAWAI IMIGRESEN GRED K19.LAYARI http://www.spa.gov.my ATAU EMAIL ANDA UTK MAKLUMAT LANJUT. T.KASIH”..tp x dpt pape email pon..bleh bg penjelasan x..

 5. Salam Sejahtera saya Mike Bradly Philip ingin bertanya.Sy telah membuat Permohonan bagi pegawai imigresen 2018,Dan Sy telah melepasi syarat2 yg ditetapkan oleh kerajaan yang seperti yg diberitahu di SPA8i.Tetapi Tarikh tutup urusan ’25/03/2018′ no urusan(SS20180020).Adakah sy Mendapat Tawaran Ini? saya belum menerima surat tawaran atau email atau apa pun masa sekarang ini.. mohon respond Comment ini dripada tuan Gkerjaya.com terima kasih.

 6. Salam… Nak tanya… Kalau dah pohon melalui SPA, dan telah dinyatakan melepasi syarat kelayakan, mcm mana nak tahu bila ujian kelayakan peringkat seterusnya?

 7. Selamat petang tuan/puan, sy bernama JONER ANAK CHEMLIN 890809-13-5661,Beralamat LOT66 NO340 TAMAN DURANDA EMAS,BATU 18 JALAN KUCHING SERIAN,94700 SERIAN SARAWAK. Bagaimana cara memohon terperinci bagi menjawat jawatan tersebut? Sekarang sy berkhidmat di APM SARAWAK SECARA kontrak sebagai pembantu kp11 pengawal keselamatan selama 8 tahun berkhidmat. Mohon jasa pihak tuan/puan menghubungi saya ditalian 0138950738.

 8. Assalamualaikkum, Saya aznan bin sukri berumur 19 tahun berasal dari johor. Saya sangat berminat untuk berkerja imigresen dan kelebihan yang saya ada bole berbahasa thailand. saya harap agar saya dapat panggilan untuk temuduga bila-bila masa sahaja. saya berharap agar permohonan saya ini dipertimbangkan oleh pihak tuan dan puan. jika saya berjaya untuk menghadiri sesi temuduga tolong maklumkan saya menggunakan email saya iaitu [email protected] atau terus menghubungi saya (0187650402). jasa baik tuan dan puan amat saya harapkan TERIMA KASIH….

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments