Panduan menjadi Jururawat hospital kerajaan lepasan SPM

Panduan menjadi Jururawat hospital kerajaan lepasan SPM

Panduan menjadi Jururawat hospital kerajaan lepasan SPM | Jika anda mempunyai adik-adik yang baru habis SPM atau anda sendiri baru habis SPM dan berminat untuk menjadi berkerja didalam sektor awam sebagai seorang Jururawat berikut kami berikan anda tips dan panduan untuk anda membuat permohonan.

Panduan menjadi Jururawat hospital kerajaan

Sebelum anda menjadi jururawat di hospital kerajaan anda wajib menjalani Latihan Separa Perubatan yang setiap tahun akan membuka peluang untuk permohonan baru dan berikut adalah syarat-syarat untuk menjalani latihan separa perubatan.

Syarat kelayakan Latihan Separa Perubatan

 • Calon hendaklah mempunyai  SPM/SPMV dengan kepujian sekurang-kurangnya Gred C dalam bahasa malaysia.
 • Lulus 6 Mata Pelajaran dengan dua mata pelajaran diperingkat kepujian dan kelebihan akan diberikan kepada mereka yang mendapat kepujian dalam mata pelajaran bahasa malaysia,sains.sains tulen,bahasa english dan matematik.
 • Calon hendaklah berusia tidak kurang daripada 17 tahun dan tidak melebihi 25 tahun.

Antara Bidang yang diberikan ialah

 1. Latihan Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran
 2. Latihan Jurupulih Perubatan (Fisioterapi)
 3. Latihan Jurupulih Perubatan (Cara Kerja)
 4. Latihan Jururawat
 5. Latihan Juruterapi Pergigian
 6. Latihan Juruteknologi Makmal Perubatan
 7. Latihan Juruteknologi Pergigian
 8. Latihan Juru X-Ray
 9. Latihan Penolong Pegawai Farmasi
 10. Latihan Penolong Pegawai Perubatan

Tempoh Latihan dan Elaun

 • Anda akan diberikan latihan selama 3 tahun yang bertaraf Diploma dan sepanjang latihan dijalankan anda akan diberi Elaun bulanan sebanyak RMRM835.57.

Cara Untuk Memohon

Permohonan hendaklah dibuat secara online iaitu dengan melayari laman sesawang rasmi suruhanjaya perkhidmatan awam langkah-langkahnya adalah seperti berikut dan result anda boleh lihat pada bulan Oktober bagi sesi kemasukan Januari dan bulan April bagi sesi kemasukan Julai.

 1. Daftar di laman sesawang SPA dan isikan segala maklumat yang diminta dengan lengkap dan benar.
 2. Pergi kepada jawatan dimohon di laman SPA dan dibahagian separa pilih jawatan-jawatan yang telah kami senaraikan diatas.
  latihan separa perubatan
 3. Pilih bidang jawatan yang anda pilih dan masukkan di bahagian jawatan yang dipohon kemudian anda hanya perlu tunggu keputusan.

Setiap permohonan akan bertahan selama 1 tahun oleh itu selepas daripada tahun anda perlu kemaskini semula bagi memberitahu pihak SPA bahawa anda masih lagi berminat untuk menjawat jawatan berikut.

Kami harap perkongsian ini dapat membantu adik-adik lepasan SPM untuk terus membuat permohonan.( Permohanan terbuka kepada seluruh rakyat malaysia dan kelayakan adalah spm keatas)

Mohon Sekarang

Maklumat Lanjut Latihan Separa Perubatan