Sunday, October 24, 2021
HomespaPanduan menjadi Jururawat hospital kerajaan lepasan SPM

Panduan menjadi Jururawat hospital kerajaan lepasan SPM

Gkerjaya Shopee Voucher

Khas untuk pembaca gkerjaya voucher free shipping, cashback dan juga discount setiap kali berbelanja di shopee.

Panduan menjadi Jururawat hospital kerajaan lepasan SPM | Jika anda mempunyai adik-adik yang baru habis SPM atau anda sendiri baru habis SPM dan berminat untuk menjadi berkerja didalam sektor awam sebagai seorang Jururawat berikut kami berikan anda tips dan panduan untuk anda membuat permohonan.

Panduan menjadi Jururawat hospital kerajaan

Sebelum anda menjadi jururawat di hospital kerajaan anda wajib menjalani Latihan Separa Perubatan yang setiap tahun akan membuka peluang untuk permohonan baru dan berikut adalah syarat-syarat untuk menjalani latihan separa perubatan.

Syarat kelayakan Latihan Separa Perubatan

  • Calon hendaklah mempunyai  SPM/SPMV dengan kepujian sekurang-kurangnya Gred C dalam bahasa malaysia.
  • Lulus 6 Mata Pelajaran dengan dua mata pelajaran diperingkat kepujian dan kelebihan akan diberikan kepada mereka yang mendapat kepujian dalam mata pelajaran bahasa malaysia,sains.sains tulen,bahasa english dan matematik.
  • Calon hendaklah berusia tidak kurang daripada 17 tahun dan tidak melebihi 25 tahun.

Antara Bidang yang diberikan ialah

  1. Latihan Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran
  2. Latihan Jurupulih Perubatan (Fisioterapi)
  3. Latihan Jurupulih Perubatan (Cara Kerja)
  4. Latihan Jururawat
  5. Latihan Juruterapi Pergigian
  6. Latihan Juruteknologi Makmal Perubatan
  7. Latihan Juruteknologi Pergigian
  8. Latihan Juru X-Ray
  9. Latihan Penolong Pegawai Farmasi
  10. Latihan Penolong Pegawai Perubatan

Tempoh Latihan dan Elaun

  • Anda akan diberikan latihan selama 3 tahun yang bertaraf Diploma dan sepanjang latihan dijalankan anda akan diberi Elaun bulanan sebanyak RMRM835.57.

Cara Untuk Memohon

Permohonan hendaklah dibuat secara online iaitu dengan melayari laman sesawang rasmi suruhanjaya perkhidmatan awam langkah-langkahnya adalah seperti berikut dan result anda boleh lihat pada bulan Oktober bagi sesi kemasukan Januari dan bulan April bagi sesi kemasukan Julai.

  1. Daftar di laman sesawang SPA dan isikan segala maklumat yang diminta dengan lengkap dan benar.
  2. Pergi kepada jawatan dimohon di laman SPA dan dibahagian separa pilih jawatan-jawatan yang telah kami senaraikan diatas.
    latihan separa perubatan
  3. Pilih bidang jawatan yang anda pilih dan masukkan di bahagian jawatan yang dipohon kemudian anda hanya perlu tunggu keputusan.

Setiap permohonan akan bertahan selama 1 tahun oleh itu selepas daripada tahun anda perlu kemaskini semula bagi memberitahu pihak SPA bahawa anda masih lagi berminat untuk menjawat jawatan berikut.

Kami harap perkongsian ini dapat membantu adik-adik lepasan SPM untuk terus membuat permohonan.( Permohanan terbuka kepada seluruh rakyat malaysia dan kelayakan adalah spm keatas)

Mohon Sekarang

Maklumat Lanjut Latihan Separa Perubatan

RELATED ARTICLES

53 COMMENTS

  1. Sy brmnat sgt jdi jururawat ne tpe sy tdk thu bgaimna cra memhn nye di online…sy hbis spm pda 2010 tpe sy smbng bljar form sex pda taun 2011-2012 blh ke sy ingin mncube memhn…dlu pda taun 2011 sy prnh memhn jururawat ne fies to fies sy dpt tpe dlm mse sme sy dpt kkangan dari kluarga jdi klau sy ingn memhn skrg msh blh ditrma lg ke….jika ditrma sila hbngi sy 0179341950…TQ

  2. Saya boleh menjadi jurawat tk di hospital sultanah Aminah saya sedang belajar tingkatan 5 . di sekolah munsi Abdulah selepas SPM saya bolih menjadi jurawat di hospital.

  3. Saya berminat menjadi jururawat lelaki

    Spm semua subjek lulus
    BM-C, BI-D, PI-B+, SEJARAH-B, MATH-D, SCIENCE-B, PERNIAGAAN-D, TASAWWUR-B+

  4. Saya berminat menjadi jururawat lelaki

    Spm semua subjek lulus
    BM-C, BI-D, PI-B+, SEJARAH-B, MATH-D, SCIENCE-B, PERNIAGAAN-D, TASAWWUR-B+

  5. Saya lepasan spm 2019,saya amat berminat dengan Kejururawatan
    Bm A-
    Pm A-
    Sc B+
    Eko B
    Mt C-
    Geo C+
    Sej C+
    Bi D

  6. Saya dapat 1A,1A-,2B,2B+ dan 2C+
    Saya nak sangat jadi jururawat…dah macam2 saya apply nak jdi jururawat yg bekerja di hospital kerajaan

  7. Saya minat dalam bidang kejururawatan
    keputusan spm:
    bm-D
    bi-C
    pendidikan moral -B
    sejarah-C
    mt-B
    sains-B
    prinsip akaun-D
    bhs tamil-B+
    ekonomi-E

  8. Saya minat dalam bidang kejururawatan
    keputusan saya spm:
    bm-D
    bi-C
    pendidikan moral -B
    sejarah-C
    mt-B
    sains-B
    prinsip akaun-D
    bhs tamil-B+
    ekonomi-E

  9. Mcm mna pula lau diploma dari Philippines apa ka ble diterima? Sya lahir cni cuma sekolah di Philippine smpai habis high school.

  10. Saya minat dalam bidang kejururawatan.
    Keputusan saya SPM
    BM- C+
    BI-D
    SN-C+
    MT-D
    GEO-C
    SJ-D
    SRT-B
    SENI-B+
    P.MORAL-B+-

  11. Saya minat untuk menceburi bidang kejururawatan. Keputusan sya:
    *1B+ (pendidikan islam)
    *5B (perniagaan, sains rumah tangga,
    sains, bahasa Melayu, sejarah)
    *1D (bahasa Inggeris)
    *1E (matematik).
    Adakah sya layak untuk menceburi bidang kejururawatan?
    Sila hubungi sya(0128332304)

  12. Assalamualaikum
    Saya nur qistina dari johor bahru lepasan spm 2019 ingin bertanya untuk permohonan kemasukan latihan jururawat pada bulan julai hanya akan dibuka talian online pada bulan april 2020 ini betul??
    Mohon kepastian dan didahului ucapan terima kasih.

  13. Saya ingin menceburi bidang kejururawatan sebagai seorang lelaki..Result saya BM (A) MATH (A) SENI(B) TASSAWUR(B) PERNIAGAAN(B) SAINS(C+) BI(C+) SEJARAH(C+) ISLAM(C+)

  14. Salam sejahtera saya lepasan spm 2019 saya berminat dgn course jururawat ini mudahlah utk saya merawat keluarga saya jika dalam waktu kecemasan dan alhamdulillah result saya lulus semua dan saya berharap dgn keputusan saya ini dapat diterima amiin inshaallah
    Bm (B)
    Bi(D)
    Math(E)
    Sc (B+)
    Sej(C+)
    Pi(B+)
    Pern(C+)
    Psv (B)
    jika permohonanan saya sebagai jururawat diterima dan telah lulus dan layak saya akan memberikan perkhidmatan yg terbaik utk pesakit saya inshaallah. Terima kasih

  15. adakah saya layak untuk menceburi bidang kejuruwatan tanpa mengambil sains tulen?
    BM A
    BI C+
    SN A
    SEJ B
    MT B
    Pen. Islam B+

  16. Asalammualaikum..sy hazim naim lepasan spm 2019…sy amat berminat dengan bidang kejururawatan…adakah frngan result spm sy..sy dpt pergi ke bidang kejururawatan???? BM A- SAINS A PAI A MATH B SEJARAH B+ PERAKAUNAN C+

  17. Saya lepasan spm 2017. Saya berminat dalam bidang jururawat. Adakah result spm saya layak?
    Bahasa Melayu: B+
    Bahasa Inggeris: E
    Pendidikan Islam: C+
    Sejarah: E
    Matematik: D
    Sains: D
    Seni visual: B
    Perdagangan: G
    Tasawwur Islam: C+

  18. Selamat tengahari, saya adalah pelajar lepasan spm 2017. Saya mendapat keputusan 1A(Kesusateraan Melayu) 1B+ (Bahasa Melayu) 1B+(Pendidikan Moral) 1B(Sains) 1B(Seni halus) 3D (math,english,sejarah) adakah saya layak utk memohon latihan separa perubatan ? Dah lama saya mempunyai keinginan utk sambung belajar ke jururawat . Harap dibalas ya?

  19. Result SPM saya : BM(A-) , BI(D),SC(A),SEJ(C+),KESUSASTERAAN MELAYU(C+),PENDIDIKAN ISLAM(A-),SENI VISUAL(B),PDG(C),MATEMATIK(B)
    saya minat jadi jururawat adakah saya layak ?

  20. saya berminat menjadi jururawat adakah keputusan SPM saya ini layak untuk menjadi jururawat??
    1. BAHASA MELAYU -B
    2.BAHASA INGGERIS – D
    3.PENDIDIKAN MORAL – A+
    4.SEJARAH -B
    5.MATEMATIK – C+
    6.SAINS – B
    7.PENDIDIKAN SENI VISUAL – B+
    8.PERDAGANGAN – C
    9.EKONOMI ASAS – C+
    10.INFORMATION AND COMMUNICATION TECHNOLOGY – B
    11.BAHASA TAMIL – A
    12.KESUSASTERAAN TAMIL – A

    • Saya sangat berminat dalam bidang kejururawatan saya lepasan SPM 2017..adakah keputusan SPM saya kayak?
      BAHASA MELAYU B+
      BAHASA INGGERIS E
      PENDIDIKAN MORAL B+
      SEJARAH D
      MATEMATIK DO
      SAINS B
      EKONOMI ASAS G
      PENGETAHUAN SAIN SUKAN G

  21. saya berminat menjadi jururawat adakah keputusan SPM saya ini layak untuk menjadi jururawat??
    BAHASA MELAYU -B
    BAHASA INGGERIS – D
    PENDIDIKAN MORAL -A+
    SEJARAH – B
    PENDIDIKAN SENI VISUAL – B+
    PERDAGANGAN- C
    EKONOMI ASAS -C+
    INFORMATION AND COMMUNICATION TECHNOLOGY – B
    BAHASA TAMIL -A
    KESUSASTERAAN TAMIL – A

  22. Anak sy dh pun mendaftar dan memohon kerja jururawat dlm spa8i….
    Tapi sebelum tu sy nk tahu betul ke ada kekosongan/pengambilan nurse ni
    Anak sy mendapat B+=3 B=2 dlm spm….
    Mcm mna tu….layakkah anak sy memohon nurse

  23. layak ka sya masuk nurs keputusan saya bm 1 c pndidikan islam 1 e sjarah 1 e matematik 1 e sains 1 d .p.seni 1c bi 1g

  24. Saya berminat menjadi Jururawat adakah keputusan SPM saya ini layak untuk mnjadi jururawat ??
    Bm – B+
    Bi – D
    Pendidikan Islam – B+
    Sejarah – B
    Mathematic – G
    Science – B+
    Geografi – B+
    Ekonomi Rumah Tangga – C+
    Pengetahuan Sains Sukan – C
    Jika saya layak sila hubungi saya ? 0109243891 atau 0103942971

  25. Saya berminat untuk menjadi seorang jururawat …ada kh kputusn spm sy ni layak??
    Bm-A,Bi-D,P.moral-B,History-C
    Math-D,Science-A,Geografi-B
    Ekonomi-E,Sains Sukan-D
    #klu sy layak …pm sy..

      • Kenapa terlalu sukar utk diterima masuk mngikuti kursus separa perubatan ini sbb anak Saya dah 3 Kali ditemuduga tp msh gagal. Klau dikira dr segi klulusan anak sy dpt 4A dlm BM, bi, Mt n PM. Utk subjek aliran sains dia Lulus dgn kepujian skurang2 nya c. Terasa sedih jg dgn situasi iniSdgkan ada calon yg krg dr segi kllsan tp brjaya dterima msk. Blh tlg beri tip spy dpt dierima masuk utk mngikuti krsus ini

        • Saya juga sama.. Sudah banyak kali iv.. result pun lebih kurang sama juga.. rasa mau g swasta aja.. takut dah tengah belajar dpt lagi iv ini.. slaly mcm ni ..

  26. Spm saya baru dapat semalam.i..saya berminat untuk menceburi dalam bidang kejururawatan….keputusan SPM yg saya perolehi 1B+( seni) 1B (BM ) 1C+( sains ) 1C (p.islam) 2 D (inglish & sejarah) 1E (matematik)

  27. hi im asrafaz…i got b+ in my english, bm,science,pai,history,and i got b in my art and math,and i got c in my add science,got d in my economy and i got e in my commerce…so whatdo u say if i want to be an accountant?

  28. 1A(bm) 1A-(p.islam) 1B(tasawwur islam) 1C(sejarah) 1C+(matematik) 2D(fizik&perdagangan) 2E(B.Inggeris&kimia)..cita2 sy ingin mnjdi seorang jururawat ! Dgn kerjaya ini sy nk menolong keluarga sy ! Hubungi sy jika anda perlu 01133321466

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments