Saturday, December 9, 2023
HomeBerita KerjayaKenapa saya Menolak resume anda

Kenapa saya Menolak resume anda

Gkerjaya Shopee Voucher

Khas untuk pembaca gkerjaya voucher free shipping, cashback dan juga discount setiap kali berbelanja di shopee.

Kenapa saya Menolak resume anda | Anda ingin berkerjaya didalam bidang pemasaran/marketing tetapi hairan kenapa resume anda selalu ditendang dan tidak pernah dipanggil untuk ditemuduga? Berikut adalah contoh-contoh beberapa kesalahan anda harus mengelakkan.

1. Anda menggunakan alamat e-mel Hotmail atau AOL

Sebagai ahli pemasara anda perlu melihat masa depan, bukanlah masa masa lalu, melainkan jika anda memohon pekerjaan sebagai seorang ahli sejarah pada tahun 1999, Jadi jika anda ingin memohon jawatan pada 2015 saya akan mencadangkan mengemaskini alamat e-mel anda, mungkin ke alamat Gmail. Kelebihan mungkin akan diberikan jika anda mengunakan alamat email yang mengunakan domain anda sendiri ianya akan menunjukkan anda tahu menggunakan web dan teknologi.

2. Saya tidak dapat mencari anda di Google

Anda tidak perlu untuk menjadi popular seperti Michael Jordan atau Michael Jackson,
tetapi cukup sekadar saya boleh mencari profil Linkedin profil LinkedIn anda, kandungan yang anda buat, akaun Twitter anda, atau laman web peribadi anda hanya dengan menaip nama anda ke Google. Jadi cuba anda tulis nama anda di google ?jika nama anda muncul maka taniah jika tidak anda harus lakukan sesuatu.

3. tweet terakhir anda adalah dari tahun 2011
Tweeting
Menghantar tweet.
Pastikan anda active dalam perkongian isu-isu semasa didalam twitter paling kurang seminggu sekali dengan ini ianya dapat membuktikan anda ambil tahu isu-isu yang terjadi didunia.

4. Gambar Facebook anda tidak Sopan

Pastikan anda tidak meletakkan gambar-gambar yang tidak sopan didalam facebook.

5. Gambar Selfie sebagai Profile LinkedIn anda
Semua orang tahu LindedIn adalah rangkaian profesional, Untuk itu, saya fikir ia adil untuk mengharapkan foto anda di sana untuk menjadi profesional.

6. Satu-satunya nombor pada resume anda adalah nombor telefon anda

Pemasaran bukan lagi seni dan kraf – anda perlu boleh diukur dan berkesan untuk berjaya. Oleh itu, jika resume anda tidak termasuk metrik diukur tunggal untuk menunjukkan pencapaian anda, anda mungkin tidak akan menjadi sesuai pada pasukan pemasaran hari ini.

 

7. Anda memohon 15 jawatan dalam pasukan kami

Anda menghantar resume memohonan jawatan untuk kesemua jawatan yang disediakan ini adalah perbuatan yang tidak boleh diterima ianya menunjukkan anda adalah orang yang terdesak dan akan berkerja didalam apa jua bidang walaupun anda tidak berminat.Bagi saya minat adalah sangat penting

8. Anda lupa untuk menggunakan Ctrl + F
Semua orang tahu kesilapan ejaan tidak boleh diterima, tetapi ianya adalah masalah utama dalam resume jadi pastikan anda mengunakan Ctrl + F untuk menyemak kesalahan ejaan anda.

Rumusannya mencari pekerjaan adalah perkara yang sukar, jadi jangan membuatnya menjadi lebih sukar.Pastikan anda sentiasa menyemak dan memastikan anda adalah yang terbaik dikalangan yang terbaik. Dunia sekarang telah berubah, Anda haruslah menyesuaikan diri dengan strategi pencarian kerja anda dengan sewajarnya!

penulisan ini diilhamkan oleh DBA

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments