Contoh Resume Kerja dan Amalan Terbaik Penulisan Resume

7
18141
Contoh Resume Kerja dan Amalan Terbaik Penulisan Resume

Contoh Resume Kerja dan Amalan Terbaik Penulisan Resume | Dalam penulisan resume terdapat pelbagai format dan ianya bergantung kepada anda untuk membuat pilihan format yang manakan paling sesuai untuk anda gunakan sebagai pengganti anda dihadapan bakal majikan anda. Walaupun terdapat pelbagai format dan cara penulisan namun begitu terdapat beberapa amalan terbaik dalam penulisan resume yang harus anda ingat dan amalkan dalam resume anda.

  1. Pastikan Resume anda hanya satu muka surat

Jika anda seorang professional atau kelas pertengahan resume anda mungkin akan melebihi satu muka surat walaupun begitu anda masih lagi boleh jadikan resume anda satu muka surat dengan membuang segala maklumat yang tidak penting dan huraian yang tidak perlu.

2. Maklumat yang Sesuai

Pastikan resume anda mempunyai kaitan dengan jawatan yang hendak anda pohon.Oleh itu kami nasihatkan anda membuat pelbagai versi resume yang sesuai untuk setiap jawatan yang hendak anda pohon.

3. Pastikan setiap ayat boleh dicari

Tahukan anda permohonan secara online selalunya akan dilakukan tapisan awal dengan mengunakan computer oleh itu pastikan setiap perkataan didalam resume anda boleh dicari terutamanya dibahagian skill dan pengalaman.

4. Simpan didalam tiga Format

Untuk resume kekal anda harus menyimpannya dalam format PDF manakala untuk penggunaan computer dan peranti yang berbeza anda haruslah menyimpannya dalam bentuk Microsoft Word dan menyimpannya dalam format Text Biasa untuk mengelakkan sebarang masalah.

5.Bersih

Pastikan resume anda bersih dan tidak kelihatan terlalu semak dan perkara yang paling penting dalam penulisan resume adalah ejaan pastikan anda tidak melakukan sebarang kesilapan ejaan didalam resume anda.

resume-banner-set

Kepada mereka yang ingin dapatkan 3 contoh resume yang ringkas dan padat mudah diedit + Cover letter seperti diatas anda boleh join group resume yang kami cipta dengan harga promosi paling murah iaitu RM15 :

Join group whatsapp kami untuk maklumat lanjut : :https://chat.whatsapp.com/6UDvxga6JxM9GKGHnGOhYj

Anda tidak mahu beli template resume diatas? Jangan risau kami juga sediakan 4 template resume ringkas dan padat yang anda boleh muatturun secara percuma kepada yang berminat boleh PM kami difacebook ” saya nak 4 contoh resume percuma ” di pautan berikut: http://m.me/rasmi.idk

Contoh Resume Kerja dan Amalan Terbaik Penulisan Resume

7 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.