Cara mohon jawatan kosong PDRM dengan Betul

84
110060
Cara mohon jawatan kosong PDRM dengan Betul

Cara mohon jawatan kosong PDRM dengan Betul | Jika anda ingin memohon jawatan kosong sebagai Polis diraja malaysia atau anda ingin pastikan permohonan betul-betul tepat dan memenuhi semua syarat-syarat yang ditetapkan maka anda wajib membaca post ini dari awal sehingga habis.

Cara mohon jawatan kosong PDRM dengan Betul

Berikut kami berikan maklumat yang diperlukan bagi mereka yang berminat untuk mengisi kekosongan jawatan sebagai Polis dan PDRM menawarkan 4 jawatan yang boleh dipohon secara online mengikut kelayakan anda.

1.Inspektor Gred YA 13
(Ijazah Sarjana Muda kepujian) gaji :Min RM 2,329.00 Max :RM 8,883.00 Kenaikkan tahunan RM 230.00 ).

2.Sarjan Gred YA 5
(Diploma dalam bidang tertentu) gaji:min RM 1,711.00 max RM 5,199.00 kenaikkan tahunan RM150.00 )

3.Konstabel Gred YA 1
SPM atau mana-mana kelayakan yang sama taraf dengannya gaji Min RM 1,014.00 max RM 3,517.00 Kenaikkan tahunan RM 100.00

4.Konstabel Sokongan Gred YT 1
Lulus Penilaian Menengah Rendah /Sijil Rendah Pelajaran gaji : Min RM 852.00 RM 2,408.00 Kenaikkan tahunan RM 85.00

Penting untuk anda tahu setiap jawatan adalah berbeza syarat akademik oleh itu sila pastikan anda mengisi permohonan jawatan PDRM dengan taraf yang sesuai dengan pendidikan anda, Contohnya anda mempunyai Ijazah jadi sila pastikan anda memohon jawatan sebagai Sarjan Gred YA5 bukannya Konstabel Gred YA1 atau sebaliknya.

Cara mohon jawatan kosong PDRM

Satu-satunya jalan untuk memohon jawatan kosong Polis Diraja Malaysia adalah melalui laman rasmi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam link telah kami sedikan dibawah. Berikut kami berikan gambaran bagaimana cara untuk memohon.

  1. Daftar dan isikan maklumat diri anda yang diminta dengan lengkap di laman sesawang rasmi SPA ini adalah sangat penting dan selalu diabaikan oleh calon.
  2. Pilih jawatan PDRM/LAIN dan mohon jawatan-jawatan yang sesuai dengan kelayakan anda berdasarkan maklumat diatas.Dan sila pastikan anda tekan simpan semasa membuat permohonan dan buat semakan semula.
    pdrm

Syarat dan tugas jawatan penuh baca disini

Bagi memastikan permohonan anda disemak dan dinilai sebaiknya oleh majikan sila pastikan anda mengisi segala maklumat yang diminta dengan lengkap dan menggunakan maklumat yang terkini anda boleh rujuk di Panduan Permohonan Lengkap Jawatan Kosong Kerajaan.

Mohon sekarang

p/s: Sila pastikan anda membaca dengan teliti syarat-syarat dan tugas jawatan sebelum anda membuat sebarang permohonan ini adalah sangat penting dan boleh mengelakkan anda daripada melakukan kesalah-sesalah semasa membuat permohonan.

 

84 COMMENTS

  1. saya nurul shuhadah bt sumaidi..umur saya 21 tahun,saya berminat dengan bidang konstabel GRED YA1..agak-agak bila yee ade sesi temuduga nya..kalau saya nk isi jawatan kosongnyaa macam mane yee..emailkan kepada saya please..nie email saya..

    syuhaaashuhadah00@gmail.com

  2. Assalamualaikum. Saya Muhammad Adham bin Shaiful Bahri berminat untuk mengisi kekosongan jawatan di dalam PDRM sebagai Konstabel Gred YA 1. Sekian terima kasih.

  3. saya berminat sebagai konstabel YA 1.. dah lama sy apply sejak dari zaman habis sekolah lagi dan masih belum menerima sebarang panggilan hingga kini . harap ada peluang untuk saya .saya merupakan salah seorang bekas atlet kebangsaan taekwondo dripada Johor ..Harap akan ada peluang untuk sya dalam bidang PDRM ini .. Terima Kasih

  4. saya mohd. atiq sharfizie bin sainuddin ingin msuk pdrm, mndapat 5 kredit dlm spm, dn prnah mnyertai pertandingn tarik tali world d xu zhou china baru2 ni bersama abg2 pdrm yg lain.. sya harp sya dpt d terima dlm unit pdrm.. sya sdh mmohon d spa8

  5. Salam Sejahtera.
    Nama saya khor kaiye, bahawa saya telah mengisi maklumat dalam spa8i, tetapi dalam sistem tersebut tidak menunjukkan butang untuk memohon perkhidmatan polis.
    Jadi, saya ingin tahu tentang cara permohonan tersebut.

  6. Assalammualaikum dan Selamat Sejahtera. Saya MERBIN BIN MOHD YASIN ingin memasuki PDRM. Dalam SPM saya mendapat kelulusan dalam BM gred D dan Sejarah gred D. Saya pernah memegang menjadi pengerusi Kor Kadet Polus dan memegang jawatan Sarjan Kor Kadet, Saya juga pernah menyertai perkemahan dan pertandingan kawad kaki Kor Kadat Polis Daerah Kota Kinabalu, Sabah. Selain itu, saya juga pernah menyertai PLKN 2.0 kumpulan 1, siri 15 2018 ; memegang jawatan Penghulu Kem. Akhir-akhir kem PLKN saya dinobatkan sebagai Ketua Terbaik Perbarisan dan Pelatih Terbaik Wira. Saya berminat/bercita-cita ingin menjadi seorang anggota polis yang berjaya, saya harap pihak Tuan dan Puan dapat menerima saya dalam unit PDRM ini. Saya sudah memohon di SPA8, tapi sampai sekarang belum dapat apa-apa berita lagi tentang pengambilan PDRM

  7. Assalamualaikum. Saya Azlin Hannis Roslan. Berminat menjadi seorang anggota PDRM. Saya sudah mengisi borang spa8i tetapi tiada tindak balas hingga sekarang. Saya betul betul berminat untuk menjadi seorang anggota polis. Saya harap pihak tuan dan puan dapat menerima saya.

  8. Helo …saya ingin bertanya…sekiranya saya betul2 berminat mahu berkhidmat di bidang pdrm.ada Cara lain Tak..selain apply dari spa.kalau dari spa..smpi tua pun …memg tiada peluang laa…..kalu betul2 minat macam mna tu ah…

  9. Saya Maria izzati binti abdullah numpang. Saya bekerja sbg seorang model. tp saya cukup berminat dgn kerjaya sbg seorang anggota polis sbb saya jenis tegas & lasak. Dah byk kali apply dr spa tp x boleh. Adakah cara lain? Saya betul2 berminat mjd anggota polis. PLEASE ! ni email saya : moridz@gmail.com
    Phone Number : 0183762013

  10. SITI NUR ATHIRAH BINTI AZAHARI, 20
    saya berminat dengan KONSTABEL GRED YA1
    bagaimana untuk daftar di laman web potral rasmi PDRM tersebut ?

    email : athirahazahari1998@gmailcom
    P/H : 01160758455

  11. saya tengah mencari kerja tetap .. impian saya bekerja dengan berpakaian unifom dan minat bekerja dalam sektor awam..dan cita-cita saya menjadi seorang angota POLIS ..sayamempunyai kelulusan diploma kemahiran malaysia .. semoga dimurahkan rezeki AMIN

  12. Saya muhammaf nabeel bin mat isa berumur 18 tahun… saya teringin menjadi seorang polis. Macam mane saya nk daftar selain spa itu? Saya dah cuba banyak kali tapi tk boleh inkan detail saya… ini nombor whatsapp saya 01137621787 (nabeel)

    Dan ini email saya

    nabeelalpha08@gmail.com

  13. saya dah mohon banyak kali konstbel y1 dgan sarjan y6 Dan tiap tiap bulan kemaskini..tp 1 pn xde jwapan dri spa8..sekarang umur sy hmpir 28 thun..sy mgharapkn selepas ni pdrm adakan temuduga terbuka..

  14. saya ingin masuk jawatan Konstabel Sokongan ..saya harap ini pluang trakhir saya amin ..number saya 0166261164

  15. YA 13 ( INSPEKTOR ), saya ada kelulusan ijazah sarjana muda dalam bidang yang berkaitan. Result spm saya pun cukup bagus, tiga subjek teras, bm sej and bi saya ada A ( aliran sains tulen ) dan juga aktif dalam lain2 aktiviti kurikulum. Saya harap saya boleh menjadi satu satunya calon yang boleh beraksi dengan baik kerana saya berminat menjadi seorang anggota polis sejak kecil sehingga sekarang. For feedback, ini email saya @aathiburn06@gmail.com tq

  16. YA 13 ( INSPEKTOR ), saya ada kelulusan ijazah sarjana muda dalam bidang yang berkaitan. Result spm saya pun cukup bagus, tiga subjek teras, bm sej and bi saya ada A ( aliran sains tulen ) dan juga aktif dalam lain2 aktiviti kurikulum. Saya harap saya boleh menjadi satu satunya calon yang boleh beraksi dengan baik kerana saya berminat menjadi seorang anggota polis sejak kecil sehingga sekarang. Tq

  17. Asalamuaikum , saya nak tanya bagaimana kalau tersalah isi tentang ukuran badan ? Nak betul kan macam manaa ya ?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.