Thursday, March 23, 2023
HomeTips KerjayaBagaimana untuk dapat kerja selepas tamat belajar ?

Bagaimana untuk dapat kerja selepas tamat belajar ?

Gkerjaya Shopee Voucher

Khas untuk pembaca gkerjaya voucher free shipping, cashback dan juga discount setiap kali berbelanja di shopee.

Bagaimana untuk dapat kerja selepas tamat belajar? | Jika anda kini berada dihujung tahun pembelajaran anda wajib baca dan kongsikan kepada semua rakan-rakan anda dan jika anda baru habis belajar post ini khas untuk anda dan jika anda yang sudah lama graduate anda boleh cuba menggunakan tips2 yang akan kami berikan dibawah.

Tips selepas Graduate

  • Jangan buang masa cepat-cepat mintak original transkrip dan surat tamat belajar daripada universiti yang anda.
  • Kerja part-time untuk menampung kos kehidupan anda semasa mencari kerja tetap ini penting kerana kebanyakkan kerja tetap berada di kawasan-kawasan bandar yang memerlukan kos untuk anda. Contohnya peniaga nasi lemak anak dara beliau berhijrah ke selangor dan menjual nasi lemak sementara menunggu kerja tetap.
  • Kemaskan resume & cv Kami telah tulis banyak panduan cv dan resume anda boleh baca di link yang kami telah sediakan Perbezaan antara CV dan Resume.

Teknik Atau Cara Mohon Kerja

  • Mohon secara online banyak laman sesawang Cari kerja kosong Terkini secara Online yang menawarkan menawarkan peluang pekerjaan yang anda boleh mohon secara online jadi sebagai fresh graduate anda wajib tahu cara dan kenal pasti laman-laman web ini.
  • Sertai Karnival Kerjaya kami digkerjaya memang kerap update tentang karnival kerjaya yang dijalankan di seluruh negeri jadi  tekan follow page kami dan on notification dekat facebook jadi anda tidak akan terlepas mana-mana jobsfair yang akan diadakan dimalaysia.
  • Mohon jawatan kosong di Surat Khabar walaupun tak banyak tapi syarikat yang mengiklankan jawatan kosong di surat khabar betul-betul terdesak perlukan anda so start beli surat khabar yang banyak jawatan kosong seperti The Star atau metro dan lain-lain

Adab-adab sebagai Pemohon kerja

Adab sangat penting bagi mereka yang sedang mencari kerja kami banyak menulis tentang tips-tips dan adab yang perlu anda tahu dan ikut berikut anda boleh baca pada link dibawah:-

Dan lain-lain lagi yang anda boleh explore sendiri disini.

Jika anda mengikut apa yang telah kami berikan diatas kami yakin anda akan mendapat perkerjaan idaman anda dalam tempoh yang lebih singkat daripada sepatutnya. Kami doakan kejayaan anda dan berharap anda dapat kongsikan kepada semua rakan-rakan anda.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments