Friday, December 1, 2023
HomeBerita KerjayaAwas Majikan Mungkin akan Lihat Social Media Anda

Awas Majikan Mungkin akan Lihat Social Media Anda

Gkerjaya Shopee Voucher

Khas untuk pembaca gkerjaya voucher free shipping, cashback dan juga discount setiap kali berbelanja di shopee.

Awas Majikan Mungkin akan Lihat Social Media Anda | Jika anda sedang mencari peluang-peluang perkerjaan atau ingin hadir ke sesi temuduga kami ingin nasihatkan kepada anda supaya kurangkan berkongsi gossip,fitnah dan memaki hamun orang lain di media sosial dan lain-lain aktiviti yang boleh merosakkan imej anda sebagai seorang yang profesional,kenapa kami melarang anda melakukan perkara diatas? ini kerana mengikut satu kajian yang telah dijalankan oleh naib aunselor Kanan Kaunselor Kanan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Saiful Redza Mohamed, berkata beberapa majikan akan menyemak akaun Facebook calon pekerja sebelum membuat tawaran pekerjaan.

Awas Majikan Mungkin akan Lihat Social Media Anda

Dibawah kami kongsikan beberapa hasil kajian beliau dan apakah perkara yang peting yang akan dilihat di social media anda dalam masa yang sama boleh memberikan kesan keatas keputusan untuk melantik anda menjadi pekerja mereka.

  1. Gambar Profile
    Majikan akan melihat gambar profile anda dan jika anda tidak meletakan gambar anda sendiri majikan akan menganggap anda tidak mempunyai keyakinan diri.
  2. Menilai aktiviti anda di social media
    Majikan akan menilai segala tingkah laku anda di media social apa yang anda share,likes dan status2 anda.Oleh itu kami sarankan anda berkongsi perkara-perkara yang hebat dan menunjukkan kematangan anda.
  3. Terlalu aktif di Media Social
    Terlalu aktive juga menjadi salah satu faktor majikan tidak akan menerima anda di syarikat mereka ini kerana mereka melihat kadang kala sesuatu rahsia atau masalah syarikat perlu dirahsiakan daripada tersebar di media sosial.

Rumusannya kita kembali kepada Islam yang mengajar umatnya bersederhana dalam kehidupan sama juga dalam penggunaan social media pastikan anda tidak terlalu berlebih-lebihan dalam sesuatu hal yang mungkin boleh memberikan impak negative kepada anda dan elakkan daripada anda berkongsi berita2 gossip yang berkaitan artis yang pastinya tidak mempunyai sebarang manfaat.

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments